11 sep

Hologram Holografi 3D Vision

Hologram Holografi 3D Vision

Var finns en hologramutställning i Stockholm?

Kan man besöka Hologram Gallery? Var kan jag se hologram?

Det var precis så det började när vi hade en utställning 1980 -1982 i AV Huset, Stockholm för företag. Den ledde fram till Hologram Museum/Gallery på Drottninggatan 100 Stockholm, lokalen som vi växte ur.

Ständigt återkommande frågor av samma typ som ovan har fått några hologram-pionjärer att starta projektet Hologram & 3D Vision.

3D Vision Hologramutställning förklarar Holografi, VR, stereoskopiska bilder, linstryck, projektioner,,,och är en av flera kollektioner om Hologram & 3D som kommer att ingå i en permanent hologramutställning.

Nu har projektet 3D & Hologram startat. Det handlar om att etablera ett Hologram Museum i Sverige så att  existerande hologramkollektioner kan bevaras till eftervärlden. Utbildning om den nobelprisbelönade lasertekniken holografi kommer att ingå samt utvecklingen.

Men även så kallade 3D tekniker, 3D Vision. Egentligen 2D effekter som stereoskopiska bilder, rasterbilder, projiceringar med videofilm, eller i kuber, kommer att inkluderas.

Läs om en del av projektets pedagogiska bitar   https://hologram.se/hologram-museum-swede/
Kulturhuset 1976

Det var så här det började när Europas första hologramutställning arrangerades 1976 på Kulturhuset i Galleriet, Stockholm. HOLOGRAFI Det 3 Dimensionella Mediet. Klicka på Holografi Det 3-Dimensionella Mediet docx 

Marknadsföringen av den nya bildtekniken fick ett rejält genomslag 1978, klicka på länken Holografi Det 3-Dimensionella Mediet på Sveriges första reklammässa NRM 1978

Nu är det dags att visa vad holografi och laser har åstadkommit sedan nobelpriset 1971. Men framför allt för att visa på dess potentia.l Än idag finns ingen teknik som kan återskapa eller avbilda ett hologram med alla sina dimensioner.

Nobelpristagare i holografi professor Dennis Gabor Foto 3D-Hologrammen

Beskrivningen av dagens olika 2D och 3D-tekniker klumpas ihop till ett enda begrepp, och kallas oftast för hologram. Dom olika 2D-teknikerna som inte är hologram, är också intressanta för eftervärlden.

Polisen har skapat ett museum med kopior av kända konstverk. Konstmen falsk heter polismuseets utställning av falska verk. Hologram – men falska kommer att få en plats i framtidens Hologram Museum. Det handlar om illusioner och optiska fenomen, även om det inte har producerats med laserljus.

Light Years AheadHologramutställningen på the Photographers Gallery, London december 1980 får symbolisera att än idag kan ingen mediateknik konkurera med lasertekniken holografi!

Eve Ritscher till vänster med Mona Forsberg,  arrangerade utställningen. Eve var en driven marknadsförare av hologram. Hon var mycket uppskattad av holografi-världen för sin professionalitet och sina visioner för mediet. Eve Ritscher, som dog 2013, var en av dom första marknadsförarna i världen av holografiutställningar där konst och vetenskap möttes.

Konstprofessor Carl Fredrik Reuterswärd började arbeta med laserljus i mitten av 1960-talet. Foto Hans Hammarsköld

Dela
Facebook

related posts