Peppers Ghost 2Dimensionell projiceringsteknik
projicerar data-animerad film med projektor 

Tekniken Magia Naturalis från 1500-talet utvecklades av vetenskapsmannen Giambattista della Porta. Han gjorde sig känd för flera andra illusions-tekniker, till exempel Camera Obscura.

På 1860-talet populariserades projiceringstekniken av professor John Henry Pepper. Peppers Ghost tekniken dök ca 120 år senare upp i Haunted House, Disneyworld med många efterföljande företag. En dataanimerad film – 2Dimensionell – projiceras med projektor och förblir 2Dimensionell.

Bild DisneyWorld Haunted House https://en.wikipedia.org/wiki/Pepper%27s_ghost Åkte själv tåget i mitten av 80-talet med ett litet spöke. Förstod på våra turister/besökare i Hologram Museum/Gallery att de flesta trodde det var hologram för att så beskrev Press/Media videoprojektionen! Lika lite som att skolans projektor skapade hologram, skapar Peppers Ghost det.

                                                             Peppers Ghost är inte hologram!
Den Nobelprisbelönade lasertekniken holografi skapar 3Dimensionella bilder utan kamera eller video

CNN wrongly call this hologram  This is Peppers Ghost!ABBA-projicering

Många har dansat och sjungit med Abba museets Peppers Ghost.
Foto Mona Forsberg

Idag kan museer tillverka Peppers Ghost utrustning till låga priser, enligt initiativtagare till en kurs för några svenska museer. Peppers Ghost 3
Bild Wikipedia Likt i guldrushens-glada-dagar, ville alla med hologram-tåget. Men det visade sig inte ha med hologram att göra. Rörigt under många år men tekniken börjar nu kallas för vad det är, Peppers Ghost.

Peppers Ghost old Victorian projection technique

Michael Jackson, Tupac, med flera artister är 2Dimensionell data-animerad film som projiceras med videoprojektor. Vid några tillfällen har polisen stormat in på konserter med vissa artister (!) och beslagtagit projektorn. Det krävs en eller flera projektorer vid projicering på till exempel en scen. Bild WikipediaPeppers Ghost Wikipedia

Bild Wikipedia

Den 500 år gamla projicerings-tekniken användes av illusionister som med hjälp av en spegel kunde projicera en person på scenen. Moderniseringen av Peppers Ghost sker med den dataanimerade videofilmen som projiceras mot en halvtransparent spegel. Den 2 dimensionella illusionen av artister som dansar/sjunger/rör sig på scenen, uppfattas som tredimensionell på grund av rörelserna.

Processer i bland annat England har lett till att Peppers Ghost inte ska marknadsföras som hologram. Då har företagen tagit till ordet holographic istället. Man fortsätter utnyttja Nobelprisbelönade tekniken, holografi!

Varför marknadsförs inte Peppers Ghost för vad det är?
P G intressant illusionsteknik så länge projektorn är på!

Dela
TwitterFacebook