17 jul

Hologram Ållebergakragen stals

Hologramtavla av ovärderlig guldskatt Ållebergakragen
Guldhalskragen inlåst på Historiska Museet i Stockholm

Ållebergakragen Guldhalskragen Reflektionshologram på glas 30×40 cm

Hologram av Ållebergakragen stals och det verkar som tjuvarna tog fasta på, ovärderlig guldskatt. I alla fall verkar guldets värde i sig ha lockat fram en tjuv sent en kväll till Hologram Museum/Gallery Drottninggatan i Stockholm. Det var det enda hologrammet tjuven tog med sig av över 100 hologramtavlor, efter att ha klämt in sig i vårt lilla fönster från gården. Enligt polisen måste man ha hissat ner ett barn, spår av mindre fötter på den vita väggen och bredden på fönstret talade för det.

Tjuvens kumpan, kumpaner hade uppenbarligen fått för sig att det verkligen fanns det höga guldvärde i tavlan vi angett på skylten till Ållebergakragen. Om jag inte hade hoat till skramlet på gården – vad gör ni utan istället hade ringt till polisen, skulle vi inte ha förlorat det värdefulla hologrammet.

Så klart, återkom tjuvarna och fullföljde sitt uppdrag på natten med hjälp av sin mini-tjuv. 

Har du sett någon som skryter över sin guldskatt värd många miljoner kronor? Ser ut att finnas men finns inte,,,

Invigning på Falbygdens Museum, Falköping av Ållebergakragen i 30×40 cm glashologram. Besökarna hade svårt att förstå att Guldhalskragen inte fysiskt låg där bakom glas

Historiska Museet lånade ut Ållebergakragen för vår holografering som skedde i laboratoriet hos Lasergruppen Holovision AB, Östhammarsgatan i Stockholm. Guldhalskragen lär inte få lämna Historiska Museet igen. Holograferna hade tur som fick avbilda kragen med den Nobelprisbelönade Lasertekniken, holografi – en fototeknik fast man använder ingen kamera.

Läs vad Mona Forsberg, konsult åt Lasergruppen Holovision skrev 1980 i Svensk Handelstidning Justitia Tema Marknadsföring, här ett utdrag:

 

 

 

 

 

Ett fantastiskt hantverk som om det skulle göras idag i guld, har ett ovärderligt värde. I hologrammet kan man se denna detaljrikedom på Ållebergakragen från folkvandringtiden 400 – 500 e.Kr.

Undrar hur tjuvarna reagerade när dom upptäckte att guldskatten inte fanns där bakom glaset. Den verklighetstrogna 3Ddimensionella bilden blev en riktig blåsning!

Dela
Facebook

related posts