09 sep

Minglande Hologram

Minglande Hologram

Minglande Hologram – Luften är fri – strålande business!

0811_hologram

Framtidsvision för Nöjesguiden 2008. Hannes Dükler fantiserar

Fantasi-visionen är verkligen skrattgodis – inte bara för oss i Holografi-Branschen. Bilderna är vårt val.

dennis-gabor

(Professor/fysiker/holograf Dennis Gabor som hologramporträtt. Fick en snilleblixt när han ville utveckla mikroskåpet, som ledde till Nobelpris i fysik för upptäckten av den tredimensionella lasertekniken, Holografi). Hologram av McDonnell Douglas.

Minglande Hologram av Hannes Dükler

Det har gått ganska precis ett år sedan Gabor ”Lasermannen” Dennis köpte in sitt första parti hologram. Idag finns det knappt en enda klubb med självaktning som inte någon gång använt sig av hans partyprojiceringar för att höja stämningen.

Det hela började när Raoul Steiner, legendarisk krögare och gammal vän till Gabor sedan ett gemensamt polyäktenskap i slutet av 2010-talet, beklagade sig under en middag. Hans klubb Ntropy var välbesökt och restaurangen i källaren hade nyligen fått en välförtjänt stjärna i Guide Dunlop.
–Men det var lite dåligt tryck på dansgolvet, berättar Raoul. Ingen förstod varför, bara att något måste göras.

Då fick Gabor en snilleblixt.
–Jag hade precis blivit erbjuden ett parti brunryska hologramkanoner som man använt för att simulera truppförflyttningar under utbrytningskriget med Ryssland. Och det vet vi ju hur det gick, haha. Så jag fick dem billigt minst sagt.

Laser s

Foto LaserWorld

   Och det var då det började. Gabor föreslog för Raoul att man skulle ”dra på kanonerna” ut mot dansgolvet och på så sätt projicera dansande gäster och därigenom locka upp lite ”riktigt” folk. Och det lyckades – med besked. Idag är Hologramkungen AB en miljonindustri som hyr ut minglande hologram till allt från galapremiärer till föräldra-möten.

Hologramgästerna kan röra sig fritt runt om i lokalen – dansa, mingla, agera allmänt otvunget. Samtidigt upptar de aldrig en stol eller en soffa för någon annan.
–Nej, säger Gabor med ett skratt, det är bara att sätta sig ”i knät” så att säga.
Dock arbetar man just nu med en vidareutveckling där interferensen och superpositionen med hjälp av Schröderekvationen ska ge hologrammen en slags ”tröghet”, så att de klarar av att exempelvis lyfta en drink, dra ut en stol och även genomföra lättare hångel.

 

Hur funkar det om man vill få med sig ett hologram hem?
    –Det är lite klurigare, eftersom projektorn är uthyrd unikt för den aktuella klubben. Däremot tar vi naturligtvis emot beställningar även från privatpersoner, men då enligt gängse taxa.
Oavsett vad man tycker om ett sådant initiativ går det inte att förneka att Gabor och hans kollegor är uppfinningsrika rackare.

Hur fungerar det?
–Ja, alltså, krogarna betalar lite extra för att ha en del kända ansikten i sina lokaler. Genom ett samarbetsavtal med starka profiler kan vi erbjuda dessa som kringminglande hologram på valfritt etablissemang. Funkar även på bröllop, mycket populärt.

Hur är det med konkurrensen? Jag tänker då främst på uppstickaren Hålligångogram? Var det inte de som började med hela den här kändishologramvågen?
–Haha, jo, men vad är det för pajsare de kan erbjuda då? En sjuttiotvåårig Lulu Carter är tydligen deras senaste nyförvärv.

Och hur ser framtiden ut inom hologrambusinessen?
–Lysande. Vi ligger just nu i förhandlingar med Clara Bernadotte.
Oj, det låter dyrt.
–Inte alls, sedan hon abdikerade och blev fashionasket vägrar hon ju ta emot en krona från någon.

 

Dela
TwitterFacebook

related posts