02 feb

LED ljus tar över

På 80 talet kom halogenspotlights, nu gäller LED!

LED ljus tar över och många museer har påbörjat utbytet till energisnål belysning. LED lampor har 80% lägre energiförbrukning än vad som används nu. LED alstrar inte värme, en känslig detalj för vissa museer där värmen kan skada verken. Museer utvärderar ljuskvalitén av LED lampor i jakten på en belysning som förhöjer konstupplevelsen.

NMV, National Musei Vänner, inbjöds att vara närvarande. Likaså att innan deras flytt, se en av de största samlingarna av ryska ikoner utanför Ryssland, 330 ikoner. Ca 200 ikoner har donerats av finansmannen Olof Aschberg, en av grundarna till den ryska handelsbanken i Moskva. Den besjälade bilden, ett fönster till himmelen, Nationalmuseum om att ikoner är en del av det heliga budskapet och är mer än vackra illustrationer av de bibliska texterna. Ett försök att fotografera våra hologram av 3 ryska gamla ikoner,,,

       Hologramtavlorna, glasfilm, ca 30×40, ram 40×50 cm, samlarexemplar.

Fotografiskt material inkl. HOLOGRAM påverkas av värmen från en spotlight. Emulsionen i hologrammet torkar = krymper vid långvarig belysning, vilket gör att färgen/färgtonen bleks, vilket är en ny erfarenhet. Vanliga färgfotografier reagerar också på starkt ljus – och bleks med tiden.

Fenomenmagasinet Science Center Linköping

På Fenomenmagasinet pågår för fullt installering av LED belysning. Bland annat i en ny utställning Optikavdelningen Människan i Centrum och till hologramtavlor som snart införlivas i deras tidigare samling av hologram från 1990. LED eller inte.

SOL, VIND och VATTEN driver det mesta på Fotografiska Museet

 

Gör uppror du också! Läs mer om solupproret

 

Dela
TwitterFacebook

related posts