30 jul

Laser en av 1900-talets viktigaste uppfinning

LASER en av 1900-talets viktigaste uppfinning

Laser en av 1900-talets viktigaste uppfinning och tilldelades Nobelpris i fysik 1964. Carl Fredrik Reuterswärd var en av de första konstnärerna i världen att använda  laser. Med laserljuset som redskap skapade han med forskarnas hjälp hologram, 3Dimensionella bilder ingen teknik kan avbilda. Laser förknippades länge med krigsföring i science fiction världen. President Ronald Reagan ändrade delvis planerna på att använda laser i krigsföring i rymden.

 

 

 

 

 

 

 

Hologram porträtt av president Ronald Reagan. Delaktig i holograferingen var professor Hans Bjelkhagen. Presidenten ändrar utseende i hologrammet beroende på infallsvinkeln av en spotlight och var betraktaren befinner sig. Foto Hans Bjelkhagen

 Verldens Gang, Oslo skrev:

Laserpekaren har blivit ett stort problem idag. Dagens Medias artikel beskriver ett populärt redskap på 80-talet vid bland annat föreläsningar. Nu har den blivit en leksak lätt att skaffa på nätet. Personer leker med laserpekaren och riktar ljusstrålen mot ögonen på folk. Nu har polisen rustat sig med färgade skyddsglasögon –  men hur gör vi andra?

Professor, ögonläkare Björn Tengroth är mycket kritisk till spridningen av laserpekaren. Han var med att ta fram några av världens första hologramporträtt tillsammans med dom svenska forskarna. Tengroth bidrog till att skapa en säker uppställning av laserljus, optik och den fotografiska plåten vid porträtteringen.

Porträtt togs fram av Albert Bonnier, Prins Bertil, Gösta Ekman, Tumba, Carl Fredrik Reuterswärd och många fler. Alla vi som arbetade med hologram blev förstås också avbildade med laserljus.

Albert Bonnier Jr (1907 – 1989) Laser Porträtt ett av världens första vitljushologram 25×30 cm, metallram 40×50 cm 17.000 SEK Belysning LED spotlight ingår i priset. Hologram-porträtt Nr. 3 i världen. Togs fram på KTH med pulslaser 1979-05-09 i 3 exemplar.

Klicka på länken  Världens första Hologram Porträtt

 

Skådespelare Jarl Kulle framför hologramporträtt nr. 3 i världen av Albert Abbe Bonnier, i samband med vår utställning Se in i Framtiden i Bonnierhuset. Mastern producerades med pulslaser på KTH, Tekniska Högskolan i Stockholm. Överföring till vitljus – reflektionshologram i 3 exemplar skedde i Lasergruppen Holovisions laboratorium på Östhammarsgatan 1979. Ett samarbete mellan Hans Bjelkhagen och Per Skande.

Dela
TwitterFacebook

related posts