07 apr

Vintage Hologram Falcon på glasfilm med samlarvärde

Hologram Falcon Poised Nr. 48/100 SEK 35.000
Vintage hologram from 1988

Falcon Poised hologram Foto Patric Lindén/Internetfoto

Hologrammet är en glasplåt, med andra ord glasfilm och är 32×43 cm. Det är monterat med skyddsglas i en kraftig brun träram 40×50 cm. Holograf Edwina Orr avbildade en levande falk den 30 november 1988 i sin studio Richmond Holographic Studio med den Nobelprisbelönade fototekniken holografi, som använder laserljus istället för en kamera.

Falcon Poised visar en mångtusenårig tradition, falkenering, som är samspelet mellan jägaren och falken. Falkenering utsågs av Unesco som ett immateriellt världskulturarv 2012.

I Sverige är det en förbjuden jaktform men omnämns under Medeltiden och idag försöker Sveriges Falkenerarförbund att få jakten godkänd i Sverige likt i många andra länder.

Det ska bli spännande att se var hologrammet med sitt djup på 20 cm hamnar. Med en näbb och delar av vingen utanför hologrammets yta och 180 graders betraktningsvinkel blir det en aha-upplevelse för betraktarna oavsett vilken vägg den sitter på. Pris inklusive träram och LED spotlight 35.000 svenska kronor eller högstbjudande inklusive moms. Transport inom Sverige ingår.

Vintage hologram säljs idag till samlare i omvärlden. Nyligen noterade vi hur våra låga priser ökat 3 – 4 gånger hos hologram-kunder. Inte underligt att flera av våra handgjorda glas-hologram plötsligt blev så efterfrågade. Samlarvärdet kan jämföras med de första fotografierna, daguerreotyper. 

Hologrammet Falcon Poised Nr. 48/100 producerades den 30 november 1988 av konstnär, holograf Edwina Orr som tidigt gjorde sig känd för sina unika avbildningar av levande djur och människor. Hon utbildade många konstnärer, holografer i sin studio, Richmond Holographic Studio, Surrey England.

Hennes självporträtt väckte stor förundran. Edwinas hela porträtt syns i den lilla linsen/ förstoringsglaset. Men, det kan inte fotografiet återge. Foto jr collection

Dela
TwitterFacebook

related posts