17 Nov

HOLOGRAM Hett Stoff

Artikeln nedan, Hologram Hett Stoff, anspelade på såväl den kraftigt växande marknaden med värmepräglade hologram på kontokort, id-handlingar, pass/visum med flera värdehandlingar, som mot förfalskarna av säkerhetshologram.

Manus Mona Forsberg HoloMedia AB, agent för Amblehurst Ltd och världens största värdetryckeri, Thomas De La Rue.

Vem kunde ana att vi idag skulle ha ca 70% falska hologram på nätet! Rubriken Hologram Hett Stoff är mer aktuell än för drygt 25 år sedan. Idag har holografi industrin lyckats få ganska bra kontroll över säkerhetshologram som värmefolieras på produkter eller på olika pappersunderlag och försluter förpackningar som ett slags sigill. Vanligt att hologramremsan har streckkoder och fungerar då även som skattekvitto på exempelvis alkoholprodukter. Med regelbundna säkerhets-konferenser som den pågående The Holography Conference i Barcelona November 2017, har holografi-branschen delvis kontroll över piratkopior, en mångmiljardindustri, där spårbara säkerhetshologram försvårar för förfalskarna. Läs mer om den pågående holografikonferensen https://hologram.se/the-holography-conference-barcelona-2/

Foto Holocenter

Display holografin som under drygt 35 år försett marknaden med hologram som konstverk, reklambild, dokumentation, porträtt och produkter för profilering samt give-aways, översköljs sedan några år av skärmar, kuber med rörliga, roterande föremål/bilder som påstås vara hologram. Företag härjar fritt på nätet med sin falska marknadsföring och åker snålskjuts på laserteknikens hologram genom att använda alla produktord för nobelpristekniken, HOLOGRAFI. Flera företag har tagit ytterligare ett steg i den falska marknadsföringen och kopierat holografiföretags företagsnamn!

Holografi – tekniken som väntar på sina lösningar – har blivit var mans egendom! Just präglade hologram, värmefolierade oftast, finns för säkerhets skull på kontokort, sedlar, som sigill på förpackningar med läkemedel, inom bil/flygindustrin på reservdelar men också på massa konsumentprodukter som äkthetsbevis och eye-catch.

Fotograf Scott Gog var ofta delaktig i hologramutställningen, Hologram Museum/Gallery Drottninggatan 100 Stockholm och har tagit fram dessa spännande bilder av foliehogram, som också kallas för regnbågshologram. 

Hologram är verkligen hett stoff Brukar jämföra med guldrushens glada dagar, när det för några år sedan utbröt rena rama vilda västern i marknadskriget. Oseriösa företag började missbruka två innovationer, två uppfinningar som båda erhållit Nobelpris i fysik, 1963 respektive 1971.

LASER ljuset som har förändrat vårt samhälle. 

HOLOGRAFI fototeknik utan kamera som skapar HOLOGRAM med laserljusets vågmönster.

Skärmar med rörlig bild, kuber med små roterande föremål kombinerat med video, dansande döda artister – allt handlar om tvådimensionell projicering av olika slag. Det är inte hologram, inte holografiskt, inte 3D, även om företagen betalar för dagliga annonser på nätet och påstår att det är hologram. Professor Hans Bjelkhagen, en av världens ledande holografi-forskare har gjort studiebesök hos företag som sysslar med falsk marknadsföring och tagit fram vederhäftig information från tillverkarna:

Likvärdiga svar från tillverkarna lyder som följer här: FAQ Is this a holographic display? Is this a hologram? NO!

Gillade du inlägget, dela gärna vidare...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

relaterade inlägg