Holografi & Laser Utbildning
Mer utbildning inom Nobelprisbelönade tekniker
Hologram & Laser Innovationer i vårt samhälle
3-D Picture Nobelprized Lasertechnique Holography Art “Light Schulptures” Documentation Advertsing Portraiture Education Industrial/Medical application
3-D bild Nobelprisbelönad laserteknik Holografi Konst “Ljusskulptur” Dokumentation Reklam Porträtt Utbildning Medicinsk/Industriell applikation
Skolor/universitet, företag privapersoner har Hologram!
Hologram började dyka upp i mitten av 80-talet på betalkort och olika typer av kontokort. Därefter på ID handlingar, pass, körkort och parkeringstillstånd med mera. Säkerhetshologram på sedlar under många år försvårade spridning av falska sedlar – något som efter borttagning av hologramsigillet ökat kraftigt. Produktionen sker hos värdetryckerier med rigorös kontroll samt inbyggda säkerhetsdetaljer.
Kommersiella foliehologram används ofta på märkeskläder, sportprodukter osv och fungerar som en eye-catch. Mycket sällan förses dessa produkter med ett säkerhetshologram framtaget av ett värdetryckeri.
Många vet inte att dessa foliehologram har skapats enligt Nobelprisets teori och bygger på tre olika Nobelpriser! Ett hologram är långt ifrån enbart 3Dmensionella bilder och tavlor, konstverk, reklambild tavla med mervärde, porträtt där personen ser ut att finnas bakom ett fönster.
Hologram Mätinstrument inom industrin & medicinen
När Stockholms Stad förvärvade Observatoriet Drottninggatan 120 var syftet enligt Pressen att få en mötesplats för skolor, akademin, ideella organisationer och allmänheten. Vi uppmärksammades på den intressanta händelsen tack vare detta mejl från en forskare inom fotonik på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan:
Att jag själv engagerar mig i detta beror på att det var Monas hologram-museum som väckte mitt eget intresse i början av 1980-talet för optik och laserfysik. Det kom att bestämma mitt framtida yrkesval som forskare på KTH inom fotonik. Ett hologrammuseum på Observatoriekullen vore ett fantastiskt sätt för Vetenskapens hus att locka en ny generation ungdomar till KTH under devisen “Vetenskap och Konst”. Det skulle också vara en turistattraktion.
Mejlet värmde mycket, förstås! Forskaren nämnde också: jag är den enda svenskfödda av 20 forskare.
Hologram Symbios mellan Vetenskap & Konst
Många håller med fotonik-forskaren att en hologramutställning med laser-laboratorium skulle entusiasmera ungdomar till studier och få fler svenska forskare till bl.a. KTH.
Fotonik praktisk användning av Ljuset

Observatoriet Generalsekreterare för Astronimisk Ungdom Mikael Ingemyr med Forskare Fotonik KTH, Richard Schatz Foto Mona Forsberg
Ideén med en mötesplats i Observatoriet för skolor, akademin, ideella organisationer och allmänhet har gått i stå! Men inte på grund av rådande Covid19 pandemin,,, utan för att den anrika byggnaden måste genomgå betydande ombyggnad och sanering. Observatoret i Observatorielunden, Drottninggatan 120 är på obestämd tid inte tillgänglig för någon aktivitet.
Var hamnar mötesplatsen för framtidens forskare?