Hologram med fjäril på sockel
Hologramfjäril på sockel

Holografi är fototekniken som använder modern laserteknik tillsammans med tidig mörkrumsteknik för att skapa fantastiska 3D upplevelser.

Hologram skapas genom att ställa ett föremål bakom en några millimeter tunn fotografisk glasplåt för att sedan exponera objektet med laserljus.

Efter laserexponering framställs ultrarealistisk 3D bild då traditionell mörkrumsframkallning med fixering på glasplåtens ytskikt gjorts.

Hologram i A4 storlek
A4 storlek

För att kunna se färdigt 3D resultat måste du belysa glasplåten med LED spotlights.

Halogenbelysning
LED-belysning (detta ett provisorium med halogen)

LED lamporna ska placeras så nära som möjligt från samma vinkel som lasrarna träffat objektet.

Tavlan är millimetertunn men uppfattas som en djup box

Bilden fylls med alla detaljer som föremålet har och är högupplösta. 3D effekten blir så kraftfull att tavlan rent av känns som den innehåller ett klonat föremål som man kan röra vid och ta ut.

Porslinsuggla
Porslinsuggla

Tidigare var lasrarna stora att det krävdes större laboratorium för att kunna skapa hologram. Idag har lasertekniken kommit otroligt långt i utvecklingen där lasertillverkare som svenska Cobolt tagit fram lasrar som knappt är större än en kortlek.

Det gör att man i dagsläget kan vara flexibel och dessutom vara mobil holograf och ha med sig lasrar med olika våglängder, Red-Green-Blue (RGB) för att skapa färghologram.

Laser våglängd 500 nm (Grön)
Våglängd 520-565 nm = Grön

Hologram

Det finns många användningsområden för hologram. Dels säkerhetshologram för att försvåra sedelförfalskning, medicinkopiering etc... men också för värdeföremål som ska visas i publika miljöer.

Exempelvis finns en samling med Fabergéägg i Ryssland i en hologramutställning där de värdefulla äggen uppgår till 120 miljoner USD. Fabergéäggen är inlåsta i bankvalv medan hologrammen i utställningshallen visar extremt verklighetstroget hur de ser ut.

Museer runt om i världen börjar nu också se över möjligheten att kunna visa extremt dyrbara och känsliga föremål utan att de riskerar utsättas för förstörelse eller stöld, men där allmänheten ändå kan ta del av konstskatterna nästintill som att se föremålen i verkligheten.

Museiföremål som hologram
Museiföremål

Den 4 september 2018 hos lasertillverkaren Cobolt i Solna var professor Hans Bjälkhagen inbjuden att hålla föredrag. Seminariet handlade om professorns arbete förr och nu med den Nobelprisade fototekniken Holografi.

Hologram för och nu med professor Hans Bjelkhagen
Professor Hans Bjelkhagen

Holografi är tekniken, Hologram det färdiga resultatet.

Bloggtipset

Kolla in hologram.se artikel om tjuven som trodde hologrammet innehöll vad det såg ut att innehålla, det vill säga: Ållebergakragen “Guldhalskragen” ovärderlig guldskatt

Tack för du delar

1 kommentar

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn