Välkommen till mig Elisabeth Ahlmark Gester och till mitt Galleri Konstifikt

I den här bloggen visar jag bilder på min konst och berättar lite om vem jag är

Under fliken Etiketter som finns i vänsterspalten hittar du lite av det som finns i bloggen plus mitt Galleri.

Vill du komma direkt till galleriet klickar du HÄRsöndag 8 februari 2015

Vem är världens sämsta bloggare …. ????

Enligt min bedömning är det jag …
Egentligen skulle jag haft en hemsida men det kändes opersonligt
Eftersom firman är jag och det är jag som är firman .
- Så nu sitter jag här med lång näsa och försöker minnas vad jag skulle ja skrivit om redan i början av året. GOD fortsättning på 2015 förresten.
Galleri Konstifikt är inte bara ett namn - det är varudeklaration också…
Året som gick innehöll flera höjdpunkter som KonstTriangeln 2014 för andra året i rad då hela stan och hitresta var på fötter . I juli hade jag utställning på Orangeriet ute på Tullgarn tillsammans med Monica Bergfeldt och Irene Englund – ” Rokokonst” . – sommaren var varm och temperaturen i växthuset ännu varmare … vi förvånades över att så många orkade ut till oss … och ännu mer över köpglädjen , kanske våra gäster hade värmeslag.
foto: Folke Bagger

- Så till det största .. i September tilldelades jag Trosa kommuns Kulturpris, kände mig mycket hedrad när jag fick ta emot diplom av Lena Isoz , kulturnämndens ordförande på självaste Kulturfnatt i Vagnhärad , ett program där jag var konferenciär och på sätt och vis fick presentera mig själv …. Underliga är de uppgifter man ställs inför.

foto: Irene Englund

- Dagen var lång och trevlig med mycket lokal underhållnig som också är tanken bakom ” fnattet ” att föreningarna i kommunen får visa upp sin verksamhet och bjuda upp till fest. Från början hette det Kulturnatt men då vi lägger av vid 22-.tiden kändes det inte riktigt bra , så med glädjefatt i tankarna kokades namnet ihop och betyder väl allmän glädjefest !
-Trosabygdens kulturråd har också varit i farten under hösten , vad sägs om ” stolta skammen ” teaterstycke av och med Vibeke Nielsen Håkan Hagegård , Marie Bergman , Stockholms Stompers och inte minst Raskens – vi går åt vilket håll vi vill –med 123 Schtunk tillsammans med Trosa Riksteaterförening .

foto: Carola Öberg

På bibblan i Trosa och i Vagnhärad har vi mött två fantasiska författare Lena Sundström och Bea UUsma.
- så har det hänt en del på fritiden , vår härliga Dagfilmsstudio har visat en stor mängd filmer . massor av teater har jag sett , konserter har jag hört men operan Xerxes ute på Artipelag tog nog priset i fråga om allt --- scenlösning , orkester , musik för att inte tala om de som stod , dansade och sjöng på scen .OBETALBART !!
-Jul och nyår har firats i hemmets lugna vrå ( nåja) med barn och barnbarn och vänner.
- Och pang bara sådär var det dags för nya uppdrag. Midvinterblot den 10 januari , mitt i stormen Egon hamnade vi , förmodligen i dess öga eftersom det klockan 18.oo var vindstilla och stjärnklart. Under det värsta snöfallet trodde vi inte det skulle komma någon publik alls men som små och stora tomtar dök det upp påpälsade människor ur varenda buske. Kändes roligt för oss alla och inte minst för Aradis vår forn och medeltidsförening som stod som initiativtagare i år också. Förra året ställde vi in p g a snöbrist och för två år sedan körde vi i 23 minusgrader .. lite vikingablod flyter väl än i våra ådror ……

bild lånad från ösp, se länk nedan


- Innan blotet hade det jobbats en del med rekvisita i slott och koja , Freja skulle ha en katt och Idun en skål med guldäpplen och alla medverkande har dragit sina strån till stacken …

foto: Anette Färjare

- Efter gycklargruppen Kålrots eldshow smakade grillad korv och varm saft alldeles extra gott . Då det under kvällen började tina så föll stora sjok med blötsnö ner från trädet Yggdrasil ner på våra ryggar där vi tre Nornor satt vid livets brunn . Jag var kall inpå bara benen och frös i en hel vecka … …. vad gör man inte för konsten …. hå, hå jaja.

foto: Turid Arvidsson

- Ett besök av Anneli Jordahl på litterärt cafe’ på Navet i Vagnhärad var ett trevligt avbrott i allt snöande och som sista utsålda höjdpunkt för Januari så kom ”vår egen Anna Bromee ” ( hon är adopterad sedan sin tid som Signe i Hedebyborna.. liksom Vibeke Nielsen ,allas vår baronessa .. vi är en EKO- kommun så vi återanvänder med glädje duktiga aktörer )

"Återträffen" på statt HEDEBYBORNA...
Signe, Agda, Selma och Märta
foto: Sill ZelimAnna bjöd på ” Du får allt som är jag ” ett program om Edith Piafs sista tid i livet med den stora kärleken inför en fullsatt salong, samma dag släpptes även Annas Cd där hon sjunger duett med Babben Larsson , Gladys del Pilar , Kajsa Ernst så det blev releasefest också . Hej och hå vilken kväll.
- mera väntar …. 20 februari kommer Lasse Zakrisson med prat och film om Alice Babs


Niklas Andersson tar oss med till” Musikalens värld” den 13 mars och i April kör vi ihop med Trosabygdens riksteaterförening feelgood-teater med Ulf Dohlsten och Ola Heden .. och så toppar vi med Herman Lindkvist den 24 April …. Enligt tradition blir det också Vårsalong på Baderskan under Kristi himmelsfärdshelgen på Trosa stadshotell så klart -och sedan är sommaren nästan här …………..
Innan dess skall jag hinna med Trosas egen konstrunda i påsk Konsttriangeln 2015 för tredje året i rad .
- Nu gäller det att stå på benen i halkan och hålla sig frisk … för inget av allt det här vill jag missa.......

Undrar hur mycket jag missat av allt roligt jag varit med om …får väl försöka bli en bättre bloggare i framtiden … ” Ha det ” som de säger på västkusten.. och från öst kusten intet nytt ( än så länge ).

måndag 24 november 2014

TIDEN SPRINGER IVÄG …och jag tar ledigt.

När jag var liten var sommarlovet väldigt långt, för att inte tala om vår och höstterminerna. Den här hösten är grå men förefaller att ha rusat iväg och förbi mig som en virvelvind.
 Snart är December här och julpyntet skall upp så man inte deppar  ihop av ljusbrist.
 Sedan sist har det hänt en hel del….
I början av Oktober fick vi besök av Håkan Hagegård , operasångare
av världsklass  han gästade oss i Folkets Hus i ” Scener ur ett himla liv”  ett arrangemang vi gjorde ihop med Trosa Kammarmusikförening .
Här tackar jag av honom efter en trevlig och underhållande framträdande.

 Efteråt fick jag chansen att tacka på riktigt.
foton: Carola Öberg
...kika mer på itrosa.se

 Så kom hon då Marie Bergman med Lasse Englund till Trosa Kvarn, full rulle från början till slut och man undrar hur två personer kan låta så bra och mycket ..
Lägger ut lite bilder som inte är av bästa kvalitet, skyller suddet på – att det svängde så mycket !!!!!
Marie och Lasse
foto: Carola Öberg

Marie, Irene Englund och jag 
foto: Carola Öberg

  På våra Kulturfnatt stickas det på Kulturormarna av publiken och nu var det dags att visa upp de tre ormarna – de har nu fått komma  ”hem till  gården ”  =  Trosagården, Häradsgården och Ängsgården
” ormgrop ”
 Trosabygdens kulturråd som var” i tjänst” under kvällen , Folke Bagger, Pelle Nestorzon, Fredrik Halldorf, Maria Vesterlund,  Irene Englund, jag, och Marie-Louise Bergman,
… fattas på bilden Maj Ohlsson och Malin Lundin och Laila Larsson.
foto: Carola Öberg

- Vidare blev det besök på Göta Lejon  och musicalen Evita med Charlotte Perrelli.  Hon var magnifik i sin roll men jag längtade lite tillbaka till den spralliga tjej vi såg och hörde ute på Sund Nergården hos Niklas Andersson.

 För säkerhets skull klämde vi in Cabaret en gång till i Södertälje i trevligt sällskap med Annorna ” Signe & Märta ” ur Hedebyborna.
Varit i Stockholm och träffat ” Spanska ” Barbro .. alltid lika trevligt.
- Springer på vår dagfilmsstudio när tillfälle ges och har sett ”Mandela ” och även ” En familj ” med min favorit Meryl Streep .. som var storartad som vanligt.
En söndag i november for jag upp till Historiska Museet med vår Forn och medeltidsförening Aradis, guidad tur i en timme om ”Massakern vid muren ” och de sorgliga resterna efter slakten på ortsbor och bönder vid Visby ringmur .  Det är tveksamt om Valdemar Atterdag kan hållas för skyldig till massakern.
Efter en god lunch tittade vi på ”Vikingarna” !   En härlig utställning som får igång fantasin .
 Precis när man kom in där stod det en text som jag ångrar att jag inte skrev av .. men kontentan var …  ”efter inlandsisen  fanns inga  människor i våra trakter ..alltså är vi invandrare hela bunten …..
- Efter denna självklara insikt begav vi oss till GULD-rummet  där vi letade oss fram till vår  egen guldskatt …. D v s Tureholmsskatten funnen på 1700 i Västerljung
foto: Aradis

 Förunderligt att vi nu har en fantastisk kopia av halssmycket som rondellhund i Västerljung, det invigdes i somras till stor glädje för alla inblandade och bilister .. det gäller bara att även hålla ögonen  på vägen, den är väldigt vacker och ståtlig och man känner historiens vingslag.
foto: Aradis

- En kul utflykt tillsammans med Aradis som vi skall göra  MIDVINTERBLOT med den  10 Januari 2015 om asarna vill och vi kan.
  ..  I veckan har vi haft besök av Bea Uusma på Navet i Vagnhärad en stimulerande kväll  i  Andrees fotspår .. Bea har letat i 15 år efter sanningen om de tre ballongfararnas öde och död och skrivit faktaboken : Expeditionen ; min kärlekshistoria.  För det fick hon Augustpriset 2013 …. Av oss fick hon blommor
Jag och Bea Uusma
foto: Folke Bagger

 Nu ser jag fram emot flera konserter med bl.a. vårt eget program med Stockholm Stompers på Kvarnen i Tradjazzens tecken nästa lärdag den 29e November - Det hade jag inte haft tid med om jag skulle ha Adventsöppet som vanligt …

 I 20 år har jag haft öppet i adventsmånaden och dessförinnan var jag alltid med i Festival de Arte i Fuengirola sedan 1978 … först ensam och sedan i team med min parhäst Elisabeth Katz i ” firman EE .… så i år skall jag titta på sådant jag missat under åren , kommer sakna mina ständigt återkommande gäster .. och vem vet kanske det blir andra bullar 2015.
- Närmast om 2 timmar konsert på Kvarnen med Trosa Stadsmusikkår.
Förutom Stockholm Stompers blir det en lustiger dans när vi tillsammans med Trosa Riksteaterförening får hit 123 Schtunk till Folkets hus med Raskens .

De får otroliga omdömen vart än det kommer så det ser jag verkligen fram emot.
Som avslutning så är det gråare än vanligt … detta stod att läsa i Sn i dag ”Solrekord i norr – bottenrekord i söder ” vi har väl haft ca 1 timme drygt med den gula lampan tänd …..
Så ha det … och till dess ” NATT över JAVA ” !!!

tisdag 14 oktober 2014

KULTURTANT på RIKTIGT !!!

Toppar och höjdpunkter

Tänka sig .. vad tiden går fort när man har roligt och roligt har jag haft sedan sist.

- I Juli åkte jag till Öland för att övervara ett bröllop för en väninna, brudparet var tjusiga , maten underbar , festen festlig och allt utspelades på Drottning Victorias hotell & vilohem i Borgholm.
Foto Anneli Ronneberg

- När Cirkus Maximum besöker Trosa vet man att sommaren är här på riktigt , det är inte alla förunnat att bo granne med jonglörer, clowner och kameler under 24 timmar . .
 .

Herr Cirkusdirektören själv Bengt Källquist ...

..och Trosas mest hängivne kamelryttare.
Bilder Irene Englund

Nästa riktigt stora Trosagrej är när herr Körberg intar Hotell Bomans trädgård. En riktig höjdare är att komma tidigt sno åt sig en plats på “ plankan “ hämta sin grillbuffe’ och bara njuta av tillvaron innan det är dags ...
Det är finare att sitta vid bord med duk , kniv och gaffel ... men där har man inte närheten till samspelet mellan musikerna på samma sätt , jag väljer någon kompis som vill dela min musikaliska upplevelse... + träsmak . ...
Att det kommer en skur stör inte heller ... ingenting kan störa en sådan härlig kväll .
Däremot störde vi Tommy Körberg efteråt , har hört och sett honom så många gånger så nu var det dags .-.. För X antal år sedan hade jag den stora äran att få presentera honom tillsammans med Benny Andersson på Trosa Torg under Kulturfnattet , aldrig har torget varit så fullsatt , från scenen såg det ut som en hel sardinfabrik, var lätt orolig att torget skulle sjunka ner i ån... och kära vänner av detta har jag inget foto, så nu tog jag revansch och fick det dokumenterat......
Bild Irene Englund

- Nyköpingsgästabud besöktes också , under bar himmel denna gång , något vädergudarna inte tog någon hänsyn till ..............det var ett tropiskt regn ....
..dränkt hund i trevligt sällskap .

- Så var det då dags för Utställningen på Tullgarns Orangeri ...


-- Den 27 Juli slog Monica Bergfeldt , Irene Englund och jag upp portarna till “ Drivhuset “... behöver väl inte påpeka att det redan var varmt utomhus och milt sagt otroligt mycket varmare i orangeriet . – Värmen från våra vernissagegäster var dock inte ett dugg besvärande , tvärtom vi sörplade vatten , beröm och gick hem väldigt nöjda alla tre.

Bild Ulla Hallberg
Bild Carola Öberg
Bild Carola Öberg

Bild Marianne Hellberg

Läs mer på itrosa.se och Hologram

- Jag som trodde att jag skulle ha semester då jag inte öppnade galleriet i sommar bedrog mig själv .. arbetade som en vettvilling inför utställningen i stället.

Den 16 / 8 Åkte jag upp med en kompis i Trosabygden Kulturråd, Folke Bagger till Hallwylska palatset för att uppleva godbitar ur Operetternas värld med Rimma Gotskosic och ensemble .. en härlig nostalgisk eftermiddag , i bilen hem pratade vi musik ... och vi tände verkligen till på projektet Xerxes ....Yes .. dit skall vi !
Foto. Folke Bagger

-- Ja kära nån dagen därpå var det bara att dra i väg till Trostorp för att presentera Vibeke Nielsen och hennes pjäs den “Stolta skammen “ på eftermiddagen , välbesatt och nöjd publik ... därifrån var det raka spåret ut till Sund och Nergården .. ett fantastiskt ställe där vår Musicalartist Niklas Andersson har öppnat ett gästhem . I trädgården finn även plats för en scen med den underbara sjön Sillen som bildar fond och publiken sitter , ligger , står i det gröna som i en amfiteater..- Det kan inte bli bättre .
- - Bella och Jesper från Trosa inledde sedan tog Niklas över tillsammans med Carina E Nilsson som med ett piano låter som en hel orkester .
- så var det då dags för “ stjärnan “ för dagen Charlotte Perrelli charmade såväl vuxna som barn .... det tom dansades på och framför scenen av små glada ungar .... som nog inte har en aning om att hon vunnit Melodifestival eller var en blivande Evita....
Niklas, Frida Kollberg och Charlotte

Foton: Irene Englund

- “ Och över alltihopa “lyste solen inte alls ... snålblåst och regn var vad vi fick men det gjorde ingenting vi var förberedda med filtar och det enda som störde var prasslet i våra regnponchos ...
- Efter föreställningen intogs korv och fika som var smaskens och så fick jag hälsa på Niklas och även på Charlotte..


Foton: Irene Englund

- I augusti åkte vi ut till Idala Lanthandel för att njuta av “Mankans sommarhörna

I år medverkade Mats Bergström , Lill Lindfors
och så då Magnus Mankan Nilsson
Foto Carola Öberg.

Förutom musik , lyrik och en massa underfundigheter som brukligt är så intogs en Idalahamburgare med mycket av allt .
Efter förställningen den sedvanliga årskramen kramen.
Foto Carola Öberg


- Under tiden så har jag arbetat rätt friskt på beställningar från KonstTriangeln .. som måste bli klara för leverans innan bussresan med Trosabygdens Konstförening till Skagen.
Vi avverkar massor av konst och kultur under 4 dagar , Skagen , Århus , ( Louisiana ) – Jönköping och sista dagen gör vi Visingsö .
Lite jobbigt men ack så trevligt och sevärt

 Redan dagen därpå kallade Biblioteket: Presentation av Lena Sundström som berättade om sin senaste bok “Spår “ en spännande autentisk historia och Lena var en minst lika spännande och trevlig person.
.
Väl hemma tar det fart på bland tuber , klister, trådar , garn och tyg .. för nu blir det bråttom igen.
- under den här perioden blir jag uppring av Trosa kommuns vikarierande kulturkonsulent Pia i ett ärende , vi pratar om dittan och dattan och det stundande Kulturfnattet i Vagnhärad ....säger tack för den här tiden
och jag är på väg att säga adjö .. när hon säger . “ jo vänta det var en grej till “ .....jag funderar om jag gjort något fel eller glömt något .. då säger hon – “ Du kommer att få ta emot Trosa kommuns kulturpris 2014 på Kulturfnatt den 6;e September .”

Det kom så överraskande att jag trodde hon drev med mig , det snurrade ordentligt i skallen .. för HUR blir det nu .... jag skall ju presentera under Fnattet .. ...- Inga problem det löste sig per automatik , jag var ju onekligen på plats ... och Lena Isoz ordförande i Kultur och fritidsnämnden delade först ut idrottspriset till ... Esmeralda Tällö....och därefter var det jag på tur .
Måste säga att jag faktiskt blev riktigt omtumlad och väldigt stolt ... tänka sig ... KULTURTANT på RIKTIGT -vilken höjdare.
Foto Irene Englund
Läs mer på itrosa.se och Hologram

Men trots att man önskat sitta under en korkek och läsa motiveringen hela dagen lång så kallade plikten.
Efter invigningsceremonin nere vid ån bar det av upp till ungdomens hus där det var full fart fram till eftermiddagen .
Därefter blev ännu mer full rulle i Hedebyskolans matsal med diverse olika framföranden . sång , dans , storband, körsång , och enmansteater av Hedebybornas egen Signe .. alias Anna Bromee.
Foto Irene Englund

Det blev en fin dag med vackert väder och där föreningslivet fick visa vad de går för och det hela avslutades med en hejdundrande Lasershow av Fredrik Halldorf ... !!! En lång dag fick ett tjusigt slut.

Så var då Kulturfnattet över och i 7 år har jag fått förtroendet att hålla låda , tänka sig !

Foto Irene Englund

- Dagen efteråt bar det iväg till Sund Nergården igen .. denna gång med en oförglömlig kombo , samma som vi hade på förra årets kulturfnatt i Trosa.
Niklas Andersson Carina E Nilsson och härliga Rimma Gotskosic som verkligen lät oss se nya sidor av deras artisteri .
Den här gången sken solen på oss och den fick konkurrens med Shirley Clamp som sken ikapp .... rolig var hon , tjusig var hon , sjunga kan hon men det är nog bara hon som går iland med att sjunga så att knapparna i blusen ryker med elegans....
Oss höll hon på att sjunga skallen av .... Jag säger då det .. återigen en härlig eftermiddag ute på Sund.

Foto Irene Englund

Foto Irene Englund

... Förutom att jobba blev det “Älskade Elvis “på folkets Hus arrangör Trosa Riksteaterförening och en dagsresa upp till Stockholm med konstföreningen för att se en 1700-talsvåning ... det var underbart . – Persisk middag och berättande om handknutna mattor , inte tokigt alls.

- I slutet av september var jag på ett strålande 50 årskalas för en väninna på Trosa Kvarn , verkligen en helgjuten fest där allt var bra gott och trevligt, extra trevligt var att Konstföreningen dagen före hade hängt sin jurybedömda utställning “ MÖTEN” som skulle ha vernissage dagen efter ... det kändes konstigt att sitta där på fest och möta 2 av sina egna tavlor ... riktigt underligt. Kika in på itrosa.se för att se bilder från utställningen.

“ Kom igen Charlie “ på Oscarsteatern var en höjdare och den här veckan en otroligt fantastisk , humoristisk , spännande uppsättning av Xerxes ute på Artipelag / Gustafsberg där Malena Ernman ,Loa Falkman alla sångare , dansare och inte minst orkestern gav allt och lite till. Bara orkesterns entre ‘ var värd pengarna .. det liksom bara rann över scenen ner till orkesterdiket Humor, kärlek till musiken , vackra kläder , ja allt var kanon ... och kära nå n vad det svängde om Händel !!! Vi har inte riktigt fattat vad vi var med om än, så omtumlande var det.

- Oj det här blev långt .. men jag har inte haft tid tidigare ..... som ni kanske förstår om ni nu orkat läsa ända hit.
Klart för idag .. tack för idag .

Ber att få önska Er en fin höst !!

Foto Marianne Hellberg