21 jul

Vattenhallen Science Center

Vattenhallen Science Center har byggt ut hologramutställningen

FÖRE Se tidigare inlägg holograms-at-science-center

Slutlig placering (2)

EFTER – fler hologram inramade – men ramarna syns inte här. Foto Sven-Göran Pettersson som vi samarbetat med vid flera utställningar och seminarier. Här fick vi leverera hologramtavlor samt halogenspotlight till Vattenhallens hologramutställning. Foto Sven-Göran Pettersson

tap1

Föregångare till TAP som finns i utställningen, en kran med vattenstråle i olika vinklar, tillverkades av Third Dimension, grundare Ian Lanchaster, som HoloMedia representerade. Dom försåg alla hologramutställningar med serieproducerade, tavlor i massor! Det var fortfarande ett hantverk, exponering med laserljus, framkallning av hologramfilmen, blekning av filmen i mörkerrum med mera. Man kopierade ett hologram i taget från en master, originalhologram och använde kryptonlaser (guld-röd färg).

skanna0003

Professor Nick Philips berömda hologram Tap, 30×40 cm från tidigt 80-tal har roat många när den holografiska bilden av vattenstrålen dök upp i en annan vinkel. Hologrammet på glasfilm/glasplåt är ett original och alla Tap var en direkt avbildning, då användes argonlaser (grön färg).

skanna0002

Vattenglaset lurade många besökare när hologrammets vattenstråle dök upp i Hologram Museum/Gallery turistutställning 1982 – 1995.

Vattenhallen

En professur i vattenbyggnad planerades från starten av Lunds Tekniska Högskola på 60-talet, därav byggdes en liten och en stor vattenhall. Användes för modellstudier av hamnar och för forsande vatten. Institutionen med hydrologi och hydraulik på programmet, bytte 1974 namn till Teknisk Vattenresurslära, omfattande studier av globala vattenproblem, vattnets rörelse i sjöar samt hur sediment avsattes. Källa: Gunnar Lindh, Teknisk Vattenresurslära, historik för åren 1966-1988.planetariet_vt14

Vattenhallen har förutom hologram intressanta motiv med 3D linstryck på vykort, bokmärken med flera produkter.

MCU07 TERRESTRIAL PLANETS

Bokmärke, vykort, linjal, magnet finns med linstryck som har en viss 3D effekt men egentligen är en tvådimensionell rasterbild.

Dela
TwitterFacebook

related posts